5.28.2012

Crumble s višnjama i kokosovim mlijekom/Sour cherry & Coconut milk Crumble

Please, scroll down for recipe in English


Ako ste ikada imali priliku probati kokosovo mlijeko, onda znate da se može miješati u sve :)
Meni je osobno najdraže u kombinaciji s višnjama. Mogu biti i svježe i zamrznute, važno je da su kiselkaste.
Kokosovo mlijeko sam nekada nalazila na policama Müller-a, no dugo ga nisam vidjela u prodaji, barem u splitskom dućanu. Ima ga kupiti i u Mercatora, a ipak je 10ak kuna jeftiniji u Metroa (na policama azijske kuhinje). Možete ga naravno napraviti i kod kuće, ali kupovno kokosovo mlijeko nije tekuće kao obično mijeko (niti ono napravljeno u domaćoj radinosti), ono je gušće i posebne je arome. Svakako preporučujem :)
Ako volite višnje i općenito brze i jednostavne deserte s voćem, crumble se čini kao idealan desert.
M. i ja se uvijek udavimo u njemu, a kako sam ja skoro dva mjeseca doslovice štrebala i na taj način apstinirala od slatkog, zaželjela sam se slatkiša raznih vrsta. Domaće višnje samo su bile poticaj da me odvuku u kuhinju :)



Crumble s višnjama i kokosovim mlijekom
(za 6 malih ramekina)

      Potrebni sastojci:
      Za voće:

·         240 g svježih višanja, očišćenih
....................................................................................................................................................
·         40 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·         6 žlica kokosovog mlijeka
....................................................................................................................................................
·         3 žlice škrobnog brašna (Gustin)
....................................................................................................................................................

      Za crumble:

·       180 g glatkog pšenićnog brašna, tip 550
....................................................................................................................................................
·       100 g maslaca
....................................................................................................................................................
·       60 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·       40 g sjeckanih pistacija
....................................................................................................................................................

   
      Priprema:

·       Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalupiće za ramekine premažite iznutra s malo otopljenog maslaca. Ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·       Po dnu ramekina poslažite očišćene višnje u jednakim količinama, neka kalupići budu napunjeni skoro do vrha, a zatim dodajte jednaku količinu šećera, kokosovog mlijeka i škrobnog brašna u svaki kalup. Lagano promiješajte.
...................................................................................................................................................
·       Maslac narežite na listiće, dodajte mu brašno i šećer pa ga dobro razmrvite.
...................................................................................................................................................
·       Pripremljenu crumble (mrvičastu) smjesu rasporedite po vrhu svakog kalupa, pa pospite sjeckanim pistacijima.
...................................................................................................................................................
·       Pecite oko 25-30 minuta ili dok se na vrhu ne počne hvatati zlatno-žuta boja, a voće se zapjeni.
....................................................................................................................................................
·       Izvadite iz pećnice, ostavite da se hladi oko 5 minuta, a potom poslužite. Po želji, možete poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije.
....................................................................................................................................................



English version

     Sour cherry & Coconut milk Crumble
     (makes 6 small ramekins)

      You need:
      For the fruit:

·       240 g fresh cherries, pitted
....................................................................................................................................................
·       40 g crystal sugar
....................................................................................................................................................
·       6 tbsp coconut milk
....................................................................................................................................................
·       3 tbsp cornstarch
....................................................................................................................................................

      For the crumble topping:

·      180 g all-purpose flour
....................................................................................................................................................
·      100 g butter
....................................................................................................................................................
·       60 g crystal sugar
....................................................................................................................................................
·       40 g pistachios, roughly chopped
....................................................................................................................................................

   
      Steps:

·       Preheat the oven to 180°C. Butter 6 small ramekins, set aside.
...................................................................................................................................................
·       In a bowl, combine sugar, flour and butter. Rub until crumbles form. Set aside.
...................................................................................................................................................
·       Combine the cherries with cornstarch, sugar and coconut milk. Pour the cherries inside the prepared dish and cover with the crumble. Sprinkle with pistachios.
...................................................................................................................................................
·       Bake for 25-30 minutes, or until the fruit bubbles and the crumble is golden-yellow in color.
...................................................................................................................................................
·       Serve lukewarm (with vanilla ice cream on the side).
...................................................................................................................................................


P.S. For the measurements, check out the Kitchen chart! 


Pin It Now!

23 comments:

  1. How I miss picking fresh fruits from the trees! So I went to the grocery store and you know how much a bag of cherries were? over 10 dollars!! crazy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elisa, I wish you could be here again :)

      Delete
  2. Ne volim višnje, ali volim trešnje i baš ih sad mjerkam na stablu. Još samo par dana i biti će zrele! Crubmle obožavam i mislim da će jedna tura trešanja tako završiti. Nisam sto posto sigurna ali mislim da sam kokosovo mlijeko vidjela u DM-u. Sigurno je dalo fini okus ovom desertu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja volim sve voće, stvarno nisam izbirljiva :) Obožavam naravno i trešnje, mada su trašnje slađe pa im u kolačima treba smanjiti količinu šećera.

      Delete
  3. Jako fino izgleda, crumble još nisam radila, nikako da kupim posudice pa da se odvažim :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amatarka, hvala ti! Crumble zaista možete napraviti u bilo kojim kalupićima :)

      Delete
  4. Visnje, divno, jedva cekam sezonu ovdje. Divan crumble, pravila sam skoro sa rabarbarom, meni su to odlicni deserti i budu brzo gotovi. Super recept s kokosovim mlijekom. Fantasticne slike.

    ReplyDelete
  5. Teško jedem višnje, baš ih ne volim, ali u kolačima - obožavam! Volim kad su ovako cijele u desertima :)

    ReplyDelete
  6. Njami! :) Iako visnje nikad ne jedem same, obozavam sok i kolace s visnjama. :)

    ReplyDelete
  7. Kod nas još nema višanja jer sunca ima malo i povremeno ali ovaj kremblić mora da se proba kad dođe vreme:-)))

    ReplyDelete
  8. Jako, jako volim kokos, ali kokosovo mleko uvek pravim. Skupo mi je kupovno, ali jednom cu ga probati. Bas da vidim kakvo je... :)
    A crumlbe je uvek super! :)

    ReplyDelete
  9. Joj, predivno je. I fotografije i crumble. Tako bih rado volela da mogu zavući ruku u monitor i dokopati se šlupse sa višnjama. :) Ja sam juče pravila smoothe sa kokosovim mlekom i jagodama, mada su mi jagode prekrile ukus kokosa jer sam preterala sa njihovom količinom. :) U crumble ja umesto putera ili jednog njegovog dela dodam kokosovo ulje sa mirisom.To mu da baš lep kokosasti šmek. Mozda će vam biti čudno što to "sa mirisom" stalno naglašavam ali kod nas se pojavilo i kokosovo ulje bez mirisa koje sam ja jednom prilikom greškom kupila. Super je išlo u podvarak ali za kolače nije. :)

    ReplyDelete
  10. Predivna kombinacija Majo,mogu misliti kokosovo mlijeko kakav je šmek dalo..jako mi se sviđa recept,idu domaće svježe višnje,bit će isprobano:)

    ReplyDelete
  11. obožavam kokosovo mlijeko, budući da ne pijem druga mlijeka osim alternativnih kokosovo je najčešće kod mene
    kombinirano s višnjama je pravi izbor, eto čekam višnje koje kod mene još nisu dozrele

    ReplyDelete
  12. I ja obožavam kokosovo mleko a bogami i sve crumble:)
    Izgleda super, baš ću da probam. Stižu višnje, već sam ih videla po dućanima.

    ReplyDelete
  13. Maja osvojila si me sa ovim crumbleom. Višnje obožavam, u kombinaciji sa kokosovim mlijekom sigurno je sve skupa odlično i jednostavno moram isprobati. Uz to i predobro izgleda ! Ja kokoksovo mlijeko kupujem standardno u DM-u, uvijek ga nađem i cijena mi je relativno prihvatljiva, ali ipak ću pogledati i to u Metrou koje preporučuješ.

    ReplyDelete
  14. ajme kakve divne boje!
    fotkala si tako da bih kroz monitor posegnula za zdjelicom :lol
    crumble obožavam a ovo je odlična kombinacija. u mom vrtu višnjice su još tek lagano rumene, čim sazriju vraćam se na ovaj post ;)

    ReplyDelete
  15. Obozavani crumble! Nisam imala priliku da se sretnem sa kokosovim mlekom ali nisam ga nesto ni trazila, moracu malo bolje da pogledam.
    Prva fotografija mi je jako lepa :)

    ReplyDelete